
NFTها در چند سال گذشته یکی از مهمترین نوآوریهای عصر حاضر در عرصههای فناوری، مالی، مد، ورزش و هنر هستند که بر سر زبانها افتادهاند، انافتیها توکنهای غیرقابل تعویض یا غیرمثلی هستند. درواقع واحدی منحصربهفرد هستند از دادههایی در یک بلاکچین که میتوانند به اشیاء دیجیتالی و فیزیکی مربوط باشند. البته ورود به بازار NFT آنقدرها هم ساده نیست، برای اطلاع بیشتر از انافتیها و ساختن آنها این مطلب فینوپیا را از دست ندهید.
NFT توکن غیرمثلی یا غیرقابل تعویض چیست؟
توکنهای غیرمثلی یا NFT ها، در حال ایجاد تغییری اساسی و نوآورانه در تقریبا تمامیِ بخشهای جامعه هستند. این توکنها در حال تبدیل تمام امور مالی به هنری هستند و میتوان پیشبینی کرد که تقریبا تمام گوشه و کنار جامعه را تحتتاثیر قرار خواهند داد.
شاید کمی اغراقآمیز به نظر برسد، اما بدانید که واقعا اغراقآمیز نیست.
NFTها در چند سال گذشته ثابت کردهاند که یکی از مهمترین نوآوریهای عصر حاضر در عرصههای فناوری، مالی، مد، ورزش و هنر هستند. NFT ها از سال 2021 که بر سر زبانها افتادند، یک موضوع تحریککننده، سردرگم کننده و جنجالی (بله، جنجالی!) بوده اند؛ زیرا که آنها جایگاه آخرین پدیدهی فرهنگی را به خود اختصاص دادهاند.
اگر آشنایی چندانی با ارزها و داراییهای دیجیتالی ندارید، احتمالا درک ماهیت NFTها و چیزهایی که به آنها مربوط میشود، برایتان مشکل خواهد بود. اما نگران نباشید. ما اینجا هستیم تا تمام سوالات شما در مورد NFT را پاسخ دهیم. در این متن ما یک توضیح مختصر و مفید در مورد تمام چیزهای غیرمثلی (یا به عبارتی غیرقابل تعویض) در اختیار شما قرار خواهیم داد. ما به چند موضوع خواهیم پرداخت از جمله اینکه NFT چیست، چگونه ساخته میشود، چه مزایا و معایبی دارد و شما چگونه میتوانید تشخیص دهید NFT ها برای شما مناسب هستند یا خیر.
و اگر در انتهای این متن همچنان سوالی بدون جواب در پس ذهن شما باقی مانده بود، میتوانید برای ما پیام بگذارید. بیایید ابتدا با سؤالات زیر شروع کنیم:
- NFT چیست؟
- NFT چه تفاوتی با رمز ارز دارد؟
- چرا NFT داشته باشیم؟
- چگونه NFT بسازیم، بخریم یا بفروشیم؟
- تاثیرات زیستمحیطی NFT ها
- حقوق استفاده از NFT و مالکیت آن
- کلاهبرداری به وسیله NFT
- مالیات و NFT
- یک تاریخچه مختصر از NFT
- مسیری که NFT های نوآورانه و محبوب طی کردهاند
- NFT برای شما مناسب است یا خیر؟
NFT چیست؟
یک توکن غیرقابل تعویض یا غیرمثلی (NFT)، یک واحد منحصربهفرد از دادههایی در یک بلاکچین است که میتواند به اشیاء دیجیتالی و فیزیکی مربوط باشد و یک مدرک غیرقابلِ تغییر برای مالکیت را ارائه دهد.
دادههای یک NFT را میتوان به تصاویر دیجیتالی، آهنگها، فیلمها، آواتارها و چیزهایی از این قبیل نسبت داد. با این وجود، آنها همچنین میتوانند به صاحبِ NFT اجازه دهند تا به کالاهای انحصاری یا بلیطهای رویدادهای زنده یا دیجیتالی دسترسی پیدا کند یا میتوانند به داراییهای فیزیکی مانند اتومبیل، قایقهای تفریحی و موارد دیگر مربوط باشد.
NFTها از این لحاظ به افراد اجازه میدهند تا با استفاده از فناوری بلاکچین، اقلامی را با روشی که به راحتی قابل تایید است، ایجاد کنند، بخرند و بفروشند. اما به خاطر داشته باشید که شما هنگام خرید NFT، حق نسخهبرداری، حقوق مالکیت معنوی، یا حقوق تجاری مربوط به هیچ دارایی پایه را خریداری نمیکنید؛ مگر اینکه خلاف این ذکر شده باشد. اما این جزئیات قانونی میتوانند بسیار پیچیده شوند، بنابراین در بخشهای بعدی بیشتر به این موضوع خواهیم پرداخت.
پروسهی ساختن و به فروش رساندن NFTها واقعا ساده است. این پروسه به این شکل است:
- یک شخص (یا شرکت) یک دارایی منحصربهفرد را برای فروش به عنوان یک NFT انتخاب میکند.
- آنها این دارایی را بوسیلهی فرایندی به نام “مینتینگ” که NFT را میسازد، به بلاکچینی که از NFT ها پشتیبانی میکند، اضافه میکنند.
- حال این NFT نمایانگر آن دارایی در بلاکچین خواهد بود و مدرک مالکیت آن دارایی را در یک بایگانی غیرقابل تغییر ثبت میکند.
- این NFT را میتوان به عنوان بخشی از یک کلکسیون شخصی نگه داشت یا آن را از طریق بازارهای فروش و مزایدههای NFT خرید، فروخت یا معاوضه کرد.
همانطور که احتمالا تصور میکنید، تعریف فنی NFT کمی پیچیدهتر است. اگر به این نوع تجزیه و تحلیل علاقه دارید، فرهنگ لغت NFT ما یک نمای کلی از فناوریها و زیرساختهای موجود در اکوسیستم NFT را در اختیار شما قرار میدهد.
NFT چه تفاوتی با رمز ارزها دارد؟
شما به همان شکلی که از پول موجود در حساب بانکی خود استفاده میکنید، برای تمامی تراکنشهای روی بلاکچین نیز از رمز ارزها استفاده میکنید. رمز ارزها را میتوان از طریق صرافیهای رمزارز خریداری یا به ارزهای فیات (دلار، یورو، ین و غیره) تبدیل کرد. در مقابل، NFT یک دارایی منحصر به فرد و غیرقابل تعویضی است که با استفاده از رمز ارز خریداری میشود. NFT میتواند مستقل از ارزی که برای خرید آن استفاده میشود، ارزش خود را به دست آورد یا از دست بدهد؛ درست مانند یک کارت ترید محبوب یا یک اثر هنریِ منحصربهفرد.
از این جهت میگوییم NFTها داراییهایی غیرمثلی (غیرقابل تعویض) و رمزارزها داراییهای مثلی (قابل تعویض) هستند.
برای درک بهتر این موضوع، ارزهای مرسومِ فیات را در نظر بگیرید. اگر از شما بخواهیم که یک دلار به ما قرض بدهید، شما کیف پول خود را باز نمیکنید و نمیگویید: “کدام دلار میخواهید؟” انجام این کار احمقانه است؛ چرا که هر اسکناس 1 دلاری نشان دهنده یک چیز است و میتوان آن را با هر اسکناس 1 دلاری دیگری عوض کرد. دلیلش این است که دلار آمریکا مثلی و قابل تعویض است. رمز ارزها نیز قابل تعویض هستند؛ آنها منحصربهفرد نیستند و به راحتی میتوان آنها را مبادله یا جایگزین کرد.
در مقابل NFT ها مثلی و غیرقابل تعویض هستند؛ یعنی که هیچ دو NFT با یکدیگر یکسان نیستند. هر NFT یک واحد منحصربهفرد از داده است که نمیتوان آن را با یک نسخهی یکسان جایگزین کرد؛ زیرا هیچ نسخهی یکسانی از آن وجود ندارد.
وقتی صحبت از NFT ها میشود، منحصربهفرد و کمیاب بودن آنها، جذابیت و محبوبیت آنها را افزایش میدهد. و این کمیاب بودن همانطور که در مورد تمام اقلام کمیاب صادق است، به افراد اجازه میدهد تا NFT های خود را به قیمتهای بالاتری بفروشند.
چرا NFT داشته باشیم؟
اخیرا بازار تقاضا برای NFTهای هنری افزایش یافته است. با این وجود، همچنان شک و تردیدهای زیادی وجود دارد. به هر حال NFT ها عموما به فایلهای دیجیتالی مربوط میشوند. داشتن یک چنین NFT چه تفاوتی با داشتن یک اسکرینشات از یک عکس دارد؟ آیا “اثبات مالکیت” معنی خاصی میدهد؟ جهت کمک به شما در این تصمیمگیری، برخی از دلایل اصلی که چرا افراد مالکیت NFT ها را کسب میکنند، در ادامه آوردیم.
1) اختیار و آزادی عملِ هنرمندان را بیشتر میکند
ناشران، تولیدکنندگان و موسسههای برگزاری مزایده اغلب با اعمال زور و فشار قراردادهایی با سازندگان میبندند که منافع آنها را تامین نمیکند. هنرمندان با وجود NFTها میتوانند آثار خود را به طور مستقل بفروشند و این به آنها اجازه میدهد مالکیت معنوی و حق نظارت بر استفاده از آثار خود را حفظ کنند. هنرمندان همچنین میتوانند از فروش ثانویه آثار خود نیز حق امتیاز کسب کنند.
از این نظر NFTها با دور زدن دروازهبانهایی که در حال حاضر عرصهی صنایع خلاق را تحت کنترل خود دارند، پتانسیل ایجاد مدلهای منصفانهتری را دارند و بسیاری از افراد به منظورِ توانمندسازی و حمایت مالی از سازندگان مورد علاقهی خود این NFT ها را خریداری میکنند.
2) تهیه کلکسیون
یک کارت ورزشی تازهکار Mickey Mantle مربوط به سال 1952 با وجود اینکه هزینه ساخت آن کمتر از 5 سنت بود، به قیمت 5.2 میلیون دلار فروخته شد. ارزش این کارت به تاریخچه، کمیاب بودن و اعتبار فرهنگی آن بود. NFT ها از بسیاری جهات نسخه دیجیتالی این کارت هستند. NFT ها یک فرصت منحصربهفرد را در اختیار افرادی که میخواهند کلکسیونی از داراییهای دیجیتال بسازند، قرار میدهند. تا به حال چنین فرصتی در کلکسیونهای مرسوم و بازارهای هنری وجود نداشته است.
3) سرمایهگذاری و خرید NFT
برخی از دارندگان NFT صرفا خواستار داشتن یک دارایی هستند که ارزش آن افزایش یابد. از این لحاظ برخی از کلکسیونرهای NFT آن را به عنوان یک سرمایهگذاری در نظر میگیرند. باور نمیکنید؟ مایک وینکلمن، هنرمند برجستهی آمریکایی در عرصه هنر دیجیتالی که با نام حرفهای بیپل شناخته میشود، در مارس 2021 اثر هنری خود تحت عنوان Everydays: The First 5000 Days را در حراج کریستی به قیمت 69 میلیون دلار فروخت.
این امر ممکن است برای برخی عجیب به نظر برسد؛ چرا که همه میتوانند این اثر را ببینند و با آن تعامل برقرار کنند. با این حال، همانطور که اشاره شد، تنها یک مالک NFT میتواند وجود داشته باشد. برای برخی، همین کافی است. با این حال، نوسانات بازار، سرمایه گذاری و خرید NFT را به یک ریسک بالا تبدیل میکند که میتواند زیانهای کلانی را در برداشته باشد.
4) اجتماع
مالکیت NFT همچنین با ورود به یک اجتماع همراه است. داشتن NFT برای بسیاری از کلکسیونرها یک موضوع هویتی است.
بسیاری از سازندگان نیز پروژههای NFT خود را به جوامعی پر جنب و جوش تبدیل کردهاند. شاید بتوان گفت که Bored Ape Yacht Club بهترین مثال در مورد ساخت این اجتماع در رابطه با یک پروژه NFT است. کلکسیونرها به یک گروه دیسکورد مخصوص اعضا، کالاهای انحصاری، حق رأی در آیندهی پروژه، بلیت جلسات مجازی و دیگر موارد دسترسی پیدا میکنند.
چگونه NFT بسازیم، بخریم یا بفروشیم؟
متاسفانه، ورود به بازار NFT آنقدرها هم که به نظر میرسد ساده نیست. هرچه باشد شما نمیتوانید با یک دلار یک NFT را بخرید و سپس آن را با خود به خانه ببرید. شما برای تامین سرمایه تراکنشهای NFT خود به رمز ارز و برای ذخیره ایمن این داده در هنگام خرید (یا مینت) NFT های خود به یک کیف پول مخصوص رمز ارز نیاز دارید. و این تازه شروع کار است. در این بخش، ما در مورد نحوه ساخت، معامله، ذخیره و مدیریت NFT ها صحبت خواهیم کرد.
بنابراین اگر برایتان سوال پیش آمده که چگونه کار با NFT ها را شروع کنید، این بخش برای شماست.
گام اول – تهیه یک کیف پول مخصوص رمز ارز
به طور خلاصه، کیف پول مخصوص رمز ارز یک دستگاه فیزیکی یا یک برنامه رایانهای است که به شما امکان ذخیره و انتقال داراییهای دیجیتالی را میدهد. به طور کلی دو نوع کیف پول رمز ارز وجود دارد: کیف پول نرمافزاری و کیف پول سختافزاری. وقتی نوبت به مینتینگ و معاملات کوتاهمدت میرسد، استفاده از یک کیف پول داغ (Hot wallet) بهترین راه است. اما به دلایل ایمنی، برای ذخیره ارزشمندترین داراییهای خود باید از یک کیف پول سختافزاری استفاده کنید.
کیف پول نرمافزاری (که تحت عنوان “کیف پول داغ (Hot wallet)” نیز شناخته میشود):
این یک نرمافزار است که شما میتوانید آن را دانلود و روی دستگاه خود نصب کنید. کیف پولهای نرمافزاری بیدردسرتر هستند و نسبت به کیف پولهای سخت افزاری دسترسی به آنها راحتتر است؛ زیرا همیشه به اینترنت متصل هستند. با این حال، این کیف پولها بیشتر در معرض حمله هستند و هک آنها راحتتر است. در نتیجه، معمولا به عنوان انتخابی که امنیت کمتری دارد، دیده میشوند.
کیف پول سختافزاری (که تحت عنوان “کیف پول سرد (cold wallet)” نیز شناخته میشود):
این یک دستگاه فیزیکی است که به طور کلی به یک USB که شما ممکن است از آن برای ذخیره فایلهای رایانه خود استفاده کنید، شباهت زیادی دارد. به جز اینکه شما در این دستگاه، رمزارز و NFT های خود را ذخیره میکنید. از آنجایی که این کیف پولها می توانند کاملا از شبکه جدا شوند، داراییهای ذخیره شده در کیف پولهای سختافزاری اغلب به مراتب ایمنتر از داراییهای موجود در کیف پولهای نرمافزاری در نظر گرفته میشوند.
گام دوم – خرید رمز ارز
برخی از بازارهای فروش NFT، مانند Nifty Gateway و MakersPlace، به شما این امکان را میدهند تا NFT ها را با استفاده از روشهای پرداختی مرسوم خریداری کنید. دیگر بازارها، مانند SuperRare و OpenSea، به افراد اجازه میدهند فقط از رمز ارزها استفاده کنند. در خصوص اینکه کدام رمز ارز را باید دریافت کنید، رمز ارز اتر (ETH) مرسومترین رمز ارزی است که برای تراکنشهای NFT مورد استفاده قرار میگیرد. اتر، ارز اصلیِ بلاکچین اتریوم است و میتوان آن را به چند روش مختلف خریداری کرد؛ از جمله از طریق پلتفرمهای معاملاتی اصلی مانند Coinbase و Gemini، که به کاربران اجازه میدهند با استفاده از یک حساب بانکی یا کارت اعتباری ETHرا خریداری کنند.
با این حال، با توجه به هزینههای بالای تراکنش و اثرات زیستمحیطی مرتبط با ETH، برخی میخواهند از رمزارزهای سایر بلاکچینها برای تجارت NFT استفاده کنند. رمز ارزهای دیگری همچون Solana (SOL)، Tezos (XTZ)، Flow (FLOW) و Binance Smart Chain (BSC) نیز از تراکنشهای NFT پشتیبانی میکنند. اما اگر در این کار مبتدی هستید، شاید بهتر باشد به ETH و بلاکچین اتریوم پایبند باشید؛ زیرا بازارهای فروش و کاربران بسیار بیشتری دارد.
گام سوم – پیدا کردن یک بازار فروش
یکی از مواردی که باید در هنگام انتخاب بازار فروش در نظر داشته باشید این است که آیا قصد دارید در هر دوره تنها یک NFT را مینت کنید و آن را در مزایده قرار دهید یا قصد دارید یک مجموعه از NFT ها را که هر کدام به صورت جداگانه قیمت گذاری شدهاند، مینت کنید. برای مورد دوم، چند مورد از بزرگترین بازارهای فروش NFT جهان را در نظر بگیرید. OpenSea با بیش از 1 میلیون کیف پول کاربر فعال در این پلتفرم، محبوبترین بازار فروش NFT است. LooksRare و Rarible دو تا از قدرتمندترین رقیبهای OpenSea هستند.
از طرفی دیگر، اگر قصد دارید 1/1 NFT را مینت کنید، پلتفرمهایی مانند SuperRare، Foundation و Zora بهترین گزینه برای شما خواهند بود.
و آماده باشید؛ چرا که مینتینگ با یک هزینه اولیه همراه است. در بیشتر مواقع، شما برای میتینگ فقط لازم است کارمزد گس (کارمزد معامله) را پرداخت کنید، اما گاهی اوقات بازارهای فروش هزینههایی اضافی را متحمل میشوند. همچنین در هنگام تحقیق در مورد تقسیم حق امتیاز، دقت لازم را داشته باشید. وقتی روی پلتفرمی مانند OpenSea یا Rarible مینت میکنید، تضمینی برای دریافت حق امتیاز بینِ پلتفرمی ندارید. اگرچه ابزارهای قرارداد هوشمند و مینتینگی مانند CXIP وجود دارد که به رفع این مشکل کمک میکند و ابزار 0xSplits نیز به تقسیم خودکار حق امتیاز کمک میکند تا اطمینان حاصل شود که شما بدون توجه به اینکه NFTهای شما در کجا فروخته میشوند، حق امتیاز فروش ثانویه را دریافت کنید.
گام چهارم – بخش اول – مینت NFT
NFT های جدید طی فرآیندی تحت عنوان “مینتینگ” ساخته میشوند. این فرایند، ربط دادن یک مجموعهی خاص از دادهها -NFT – با یک دارایی یا یک شیء خاص است. هنگام انتخاب یک دارایی منحصر به فرد، به یاد داشته باشید که شما باید حق تکثیر و حقوق مالکیت معنوی آن دارایی که قصد مینت کردن آن را دارید، داشته باشید. در این مرحله حواستان را جمع کنید. اگر شما با استفاده از داراییهایی که مالک آنها نیستید NFT ایجاد کنید، به آسانی میتوانید با مشکلاتی قانونی مواجه شوید.
شما پس از انتخاب یک بازار فروش و ایجاد یک حساب کاربری، میتوانید فرآیند مینتینگ را شروع کنید. این فرآیند برای هر بازار فروش کمی متفاوت خواهد بود، اما به طور معمول شما باید فایلی را که قصد دارید به NFT خود مرتبط کنید آپلود کنید و بسته به بلاکچینی که استفاده میکنید، هزینه تراکنش را با استفاده از ETH یا یک رمز ارز دیگر تامین کنید. یک شیء فیزیکی و واقعی را هم میتوان مینت کرد، اما این فرآیند پیچیدهتر چیزی است که ما در اینجا به آن خواهیم پرداخت.
شما پس از تکمیل فرآیند مینتینگ، تمام اطلاعات مربوط به NFT جدید خود را خواهید داشت و NFT در کیف پول دیجیتال شما ثبت خواهد شد. اکنون شما میتوانید آن را پیش خود نگه دارید، بفروشید، یا در فرصت مناسب آن را معامله کنید.
گام چهارم/بخش دوم – خرید یا فروش NFT
به خاطر داشته باشید که ممکن است برخی از NFT ها در بازار فروش آزاد در دسترس نباشند یا فقط بتوان آنها را از طریق فروشندگان خاصی خریداری کرد. به عنوان مثال، کریپتوپانکس از همان ابتدا به جای بازار فروش عمومی، از طریق وب سایت Larva Labs فروخته میشد.
هنگامی که NFT مورد نظر خود برای خرید را پیدا کردید، ممکن است این فرصت را داشته باشید که آن را بلافاصله خریداری کنید. در دیگر موارد، شما باید برای NFT انتخابی خود یک پیشنهاد خرید ارسال کنید و تا پایان مزایده صبر کنید. اگر پیشنهاد شما پس از بسته شدن مزایده، پیشنهاد برتر باشد (یا اگر فروشنده پیشنهاد شما را بپذیرد)، تراکنش تکمیل میشود و مالکیت NFT به کیف پول شما منتقل خواهد شد.
در این مرحله، شما مالک این NFT هستید و میتوانید آن را به دلخواه بخرید، بفروشید یا به نمایش بگذارید.
فروش NFT شما از یک فرآیند، مشابه فرایندی که در بالا ذکر شد پیروی میکند. شما باید یک مزایده در بازار فروش مورد نظر خود راه اندازی کنید. قبل از شروع فروش، برای آشنایی با تمامیِ هزینهها و انواع روشهای مزایده که در دسترس شما قرار دارد، وقت بگذارید. پس از اتمام مزایده، NFT به طور خودکار از مالکیت شما خارج میشود و درآمد حاصل از معامله به کیف پول شما منتقل خواهد شد.
تأثیرات زیستمحیطی NFT ها
بی شک رونق NFT فارغ از جنبههای منفی نیست. یکی از رایج ترین انتقاداتی که در این زمینه مطرح میشود مربوط به انرژی مورد نیاز برای راه اندازی یک شبکه بلاکچین عظیم مانند اتریوم است. این بلاکچین در مقایسه با بسیاری از کشورها برق بیشتری مصرف میکند. بسیاری استدلال میکنند که NFT ها به دلیل اینکه استفاده از این فناوری را ترویج میکنند، به اثر کربنی که بلاکچین به جا میگذارد، کمک میکنند.
اما در واقعیت، حتی اگر همین فردا همه افراد استفاده از NFT را کنار بگذارند، بلاکچین همچنان به مصرف همین مقدار انرژی ادامه خواهد داد. به این دلیل که تراکنشها در واقع مصرف انرژی شبکه را افزایش نمیدهند. چرا؟ زیرا بلاکچینها بدون توجه به اینکه تراکنشهایی برای انجام دادن وجود داشته باشد یا خیر، با همان سرعت و با همان مصرف انرژی قبلی به کار خود ادامه میدهند.
و حتی اگر اینطور نبود، مصرف انرژی بسیاری از فناوریهای دیگر نیز مشابه این فناوری است. در حقیقت، یوتیوب و اتریوم کمابیش اثر کربنی مشابهی دارند. موضوع بلاکچینها و اثر کربنی که از خود به جای میگذارند یک عذر موجه نیست، اما مهم است که این موضوع را در بستر مناسب آن درک کنیم.
علاوه بر این، برخی از بلاکچینها در حال حاضر مشغول کار کردن روی حلِ مشکل مصرف انرژی بلاکچینها هستند. به عنوان مثال، رمز ارز سولانا برای کاهش قابل توجه مصرف انرژی از ترکیب منحصربهفردی از مکانیسمهای اثبات تاریخچه (PoH) و اثبات سهام (PoS) استفاده میکند. و مکانیسم اثبات سهام لیکویید (LPoS) که توسط رمز ارز تزوس به کار گرفته شده است، حدود دو میلیون برابر انرژی کمتری نسبت به اتریوم مصرف میکند.
حقوق استفاده از NFT و مالکیت آن
NFT ها رابطه ظریفی با داراییهای مرتبط به خودشان دارند. در حالی که یک NFT برای نشان دادن دارایی اصلی در بلاکچین طراحی شده است، خود NFT به عنوان یک موجودیت مجزا از هر محتوایی که در آن وجود دارد دیده میشود. در این مقاله، ما NFT ها را اغلب با کارتهای ترید مقایسه کردهایم، و این قیاس در اینجا نیز صادق است.
فرض کنید شما یک کارت بیسبال قدیمی یا یک کارت ترید محبوب از یک بازی کارتی مانند Magic: The Gathering دارید. شما صاحب یک نمونه از این کارت اصلی هستید، اما صاحب خود کارت اصلی نیستید. حق تکثیر این اثر هنری، طراحی و نام تجاری کارتی که شما در اختیار دارید کاملا به سازنده کارت تعلق دارد.
به همین ترتیب، با این که NFT ها نشان دهنده یک دارایی در بلاکچین هستند، مالکِ یک NFT، مالکیت معنوی یا حقوق استفاده از آن اثر اصلی را به شما منتقل نمیکند.
برای مثال، فرض کنید شما یک NFT خریداری میکنید که اولین نسخه دیجیتالی هری پاتر و سنگ جادو را شامل میشود. شما صاحب این NFT هستید. اما این به این معنی نیست که شما حق فروش کالاهای هری پاتر، ساختن فیلمهای هری پاتر یا دادن مجوز به دیگران برای استفاده از مالکیت معنوی هری پاتر برای مقاصد تجاری را در اختیار دارید.
متأسفانه، حقوق مالکیت و حقوق استفاده از NFT اغلب در هم آمیخته میشوند، و این باعث شده است برخی از خریداران NFT با این درک اشتباه که یک NFT به آنها این حق را میدهد تا یک مالکیت معنوی تثبیت شده را گسترش دهند (و در آن سرمایه گذاری کنند)، آن NFT را خریداری کنند.
البته استثناهایی هم برای این قوانین سفت و سخت وجود دارد. Bored Ape Yacht Club علنی اعلام کرده است که تمامیِ دارندگان BAYC NFT دارای حقوق تجاری کامل در مورد آن میمون هستند. یعنی دارندگان این NFT هرطور که صلاح میدانند میتوانند از این NFT درآمدزایی کنند. برخی پروژهها مانند CrypToadz و Nouns با انتشار حق مالکیت معنوی خود در جوامع عمومی تحت عنوان مشترکات خلاقانه (Creative Commons ، معروف به CC0 ) این موضوع را حتی فراتر از این هم پیش بردند. اما آنها باید به عنوان یک استثنا در نظر گرفته شوند، نه یک قانون.
محتوای دارای حق چاپ
هر کاربر میتواند به وسیله پلتفرمهای مینتینگِ خودکار مانند OpenSea، و با استفاده از محتوای دارای حق چاپی که متعلق به خود آنها نیست، یک NFT جدید ایجاد کند. این امر به چند دلیل برای شخص مینت کننده، خریداران و هنرمند اصلی خطرناک است:
- فروشندگان و خریداران با سود بردن از محتوای غیرقانونی، خود را در معرض اقدامات قانونیِ دارندگان حق چاپ قانونی قرار میدهند.
- NFT های قانونی صادر شده توسط صاحبِ حق چاپ ممکن است توسط NFT های غیرقانونی همان اثر بی ارزش شوند.
- خریداران ممکن است اطلاع نداشته باشند که محتوایی که خریداری کردهاند غیرقانونی است یا اینکه با انجام یک تجارت غیرقانونی خود را در معرض یک گرفتاری حقوقی قرار دادهاند.
نگرانی در مورد قانونی بودن یکی از دلایلی است که پروژهها و حسابهای NFT تأیید شده در ارجحیت قرار میگیرند. برای ایمن ماندن در بازارهای فروش NFT، همیشه به دنبال پروژههای تأیید شده در پلتفرمها بگردید و فقط لینکهای حسابهای کاربریِ رسمی (و تأیید شده) را در رسانههای اجتماعی دنبال کنید.
در مورد فروشهایی که از طریق وبسایتهای رسمی انجام میشوند، مانند شیوهی کار Art Blocks یا NBA Top Shot، خریداران با دانستن این که NFT آنها از یک منبع قانونی میآید، میتوانند با اطمینان خاطر وارد معامله شوند.
کلاهبرداری به وسیله NFT
NFT ها همچنان یک پدیده جدید به شمار میروند. در نتیجه، بازار آنها در برابر کلاهبرداریهایی که میتوانند از کلکسیونرهای ناآگاه سوء استفاده کنند، آسیب پذیر است. در اینجا چند کلاهبرداری و مشکلات مربوط به بازار NFT وجود دارد که باید نسبت به آنها هوشیار باشید.
بالا کشیدن سرمایه یا راگ پول (Rug pull):
اگرچه کلکسیونرها پروژههای بزرگ تولیدی را ترجیح میدهند، اما همیشه بالا بودن تعداد به معنی ایمن بودن نیست و هیچ پروژهی NFT کاملا بدون ریسک نیست. در واقع، پروژههای بسیاری به دلیل کلاهبرداریهای راگ پول از بین رفته اند. راگ پول زمانی اتفاق می افتد که سازندگان، پروژه پول سرمایه گذاریِ پروژه را برمیدارند و ناپدید میشوند. سازندگان با بالا کشیدن تمام پول، کلکسیونرها را با یک دارایی بی ارزش رها میکند.
قابل ذکر است که این نوع راگ پولها اغلب غیرقانونی نیستند. آیا غیر اخلاقی هستند؟ قطعا. اما اگر یک پروژه وعده اهدای بودجه را بدهد و سپس تصمیم بگیرد که پول را برای خودش نگه دارد، هیچ کاری از کسی برنخواهد آمد. در مواردی نادر، راگ پول ممکن است یک کلاهبرداری به شمار رود، اما اغلب اینطور نیست.
راگ پول همچنین زمانی که توسعهدهندگان NFT توانایی فروش توکنهای خود را از سرمایهگذاران سلب میکنند نیز اتفاق میافتد. این نوع راگ پول غیرقانونی است و ممکن است شما بتوانید پول خود را پس بگیرید. با این حال، احتمالا این فرایند یک جنگ طولانی در دادگاه را برای شما به دنبال خواهد داشت. علاوه بر این، بسیاری از سازندگان NFT از نام قانونی خود استفاده نمیکنند، بنابراین ردیابی آنها ممکن است دشوار (یا حتی غیرممکن) باشد.
تجارت شستشو (Wash trading):
دستکاری بازار همانطور که در سهام و سایر اقلام کلکسیونی رخ میدهد، میتواند در طول مزایده NFT هم اتفاق بیفتد.
گروهی از خریداران بالقوه میتوانند تا زمانی که یک خریدار ناآگاه به مبارزه میپیوندد، با همکاری یکدیگر قیمت یک NFT را با افزایش مصنوعی قیمت پیشنهادی افزایش دهند. پس از فروش، ارزش دارایی کاهش مییابد و یک NFT بی ارزش را برای خریدار به جا میگذارد. یکی از متداولترین راههای انجام این کار با NFT، تجارت شستشو است. تجارت شستشو زمانی اتفاق می افتد که کاربر هر دو طرف معاملهی NFT را کنترل کند، یعنی NFT را از یک کیف پول بفروشد و آن را از یک کیف پول دیگر خریداری کند.
هنگامی که تراکنشهای بسیاری همانند این انجام میشود، حجم معاملات افزایش مییابد. در نتیجه، به نظر میرسد که آن داراییِ پایه بسیار مورد توجه است. این امر باعث افزایش ارزش (قیمت) NFT مورد نظر میشود. در واقع، برخی از معاملهگران شستشوی NFT، صدها تراکنش را از طریق کیف پولهای خودکنترلشده انجام میدهند تا تقاضای خرید را افزایش دهند.
کلاهبرداری فیشینگ (Phishing scams):
کلاهبرداران گاهی اوقات از طریق تبلیغات جعلی، طرحهای اهدای NFT یا کارهای تحریککنندهی دیگر، کلیدهای کیف پول شخصی و/یا اطلاعات حساس دیگری مانند عبارت بازیابی (seed phrase) شما را طلب میکنند.
بسته به اطلاعاتی که در دسترس کلاهبردار قرار میگیرد، کلاهبردار میتواند به بهانه خرید ارز دیجیتال از شما، به کیف پول شما دسترسی پیدا کند و هرگونه ارز دیجیتال یا NFT ذخیره شده در داخل آن را حذف کند یا بدون رضایت شما تراکنش انجام دهد. از آنجایی که بلاکچین غیرمتمرکز و اغلب ناشناس است (یعنی هیچ مرجع نظارتی وجود ندارد و افراد برای استفاده از آن مدرکی برای اثبات هویت خود ندارند)، معمولا راهی برای بازیابی داراییهای شما وجود ندارد.
این کلاهبرداریها هم مانند ایمیلهای فیشینگ درخواستِ گذرواژه، انواع مختلفی دارند و اگر پیگیر آنها نباشید، تشخیص آنها بسیار سخت خواهد بود. به عنوان یادآوری: به هیچ عنوان عبارت بازیابی یا کلیدهای خصوصی خود را با کسی به اشتراک نگذارید، در غیر این صورت آنها میتوانند به سرمایه شما دسترسی پیدا کنند و فقط لینکهای وب سایتها و حسابهای رسمی را دنبال کنید.
گاهی اوقات حتی این مورد هم بی خطر نیست…
“امروز هیچ مینتی در جریان نیست. به نظر میرسد اینستاگرام BAYC هک شده است. هیچ چیزی را مینت نکنید، روی هیچ لینکی کلیک نکنید، و کیف پول خود را نیز به جایی پیوست نکنید.”
– Bored Ape Yacht Club (@BoredApeYC) April 25, 2022
مالیات و NFT
وظایف مالیاتی در کشورهای مختلف با یکدیگر فرق دارد، اما به دلیل ارزش معاملاتیِ اکثر NFT ها، به دست آوردن مقدار زیادی پول از این طریق احتمالا به عنوان سود سرمایه در نظر گرفته میشود. اگر خالق NFT هستید – به این معنی که NFT های خود را ساخته و فروخته اید – درآمد شما از این راه احتمالا نوعی درآمد یک کسب و کار در نظر گرفته میشود و شما باید هنگام ارائه اظهارنامه مالیاتی خود آن را بیان کنید.
جزئیات از موضوع بر اساس قوانین منطقهی محل زندگی شما متفاوت است، اما NFTها یک سرمایه گذاریِ معاف از مالیات نیستند. اگر قصد دارید با آنها را اینگونه تلقی کنید باید حواستان را جمع کنید.
اما پس تکلیف رمزارزهایِ در راستای اهداف بشردوستانه چه میشود؟ در سالهای اخیر شاهد افزایش شدید “طرحهای اهدایی خودمختار” در NFT بودهایم. بحرانِ جغرافیایی-سیاسی ایجاد شده در اوکراین، یک نمونه بارز از نحوه استفاده از NFT ها برای تأثیر مثبت بر جوامع است.
در واقع، در سال 2021 بیش از 1300 سازمان غیرانتفاعی کمکهای مالیِ اهدایی مبتنی بر رمز ارز را پذیرفتند که این کمکهای اهدایی در ایالات متحده و سایر کشورها جزو کسر مالیات در نظر گرفته میشوند. یعنی این که مالیات دهندگان میتوانند برای کمکهای اهدایی که به صورت رمز ارز یا NFT انجام داده اند، کسر مالیات دریافت کنند. اما باز هم، جزئیات این قانون در هر کشور نسبت به یک کشور دیگر متفاوت است.
یک تاریخچه مختصر از NFT
اولین NFT ها
اولین NFT ایجاد شده “کوانتوم” نام دارد که در سال 2014 توسط کوین مککوی در Namecoin ساخته شد. در سالهای بعد از آن، چندین NFT دیگر در بلاکچینهای پیش از اتریوم راه اندازی شدند. به عنوان مثال، در سال 2015 Spells of Genesis راه اندازی شد و امروزه به عنوان اولین بازی مبتنی بر بلاکچین شناخته میشود. Rare Pepes در سال 2016 عرضه شد و به راه اندازی اولین بازار هنری رمز ارز کمک کرد.
با این حال، این پروژهها نتوانستند به محبوبیتهای گستردهای دست پیدا کنند. آنها برای اکثر افراد، به جز افرادی که در فناوریهای ارزهای دیجیتال و بلاکچین مهارت کافی داشتند، ناشناخته باقی ماندند.
برای مصرف کنندگان معمولی، NFT ها تازه در سال 2017 رونقِ افزایشی خود را شروع کردند. در همین زمان، اولین مجموعههای NFT در بلاکچین اتریوم راه اندازی شد. بلاک چینهای قبلی معاملات و انتقال مالکیت NFT ها را به طرز چشمگیری دشوار میکردند. شبکه اتریوم و عملکرد قراردادهای هوشمند آن، ایجاد توکن، برنامهنویسی، ذخیرهسازی و انجام معامله را مستقیما در خود بلاکچین به راه انداخت. این ویژگیهای جدید فرآیند ورود به این عرصه را آسان کرد و دسترسی به آن را افزایش داد.
یکی از اولین پروژههای اتریوم، پروژهی کریپتوپانکس (CryptoPunks) بود. کریپتوپانکس مجموعهای بود که توسط Larva Labs راهاندازی شد و جزو اولین NFT ها قرار گرفت. به همین دلیل است که بسیاری از قطعات منحصربهفرد آن میلیونها دلار به فروش رسیده است.
علاقه به NFT اوج میگیرد
میتوان گفت که تا قبل از سال 2021، دو عامل به افزایش قیمت فروش و علاقه افراد به این عرصه کمک کردند. اولین مورد همهگیری کووید-19 بود که بسیاری از افراد را وادار کرد تا از لحاظ دیجیتالی بومیتر شوند و در پلتفرمهایی مانند توییتر و کلابهاوس، جایی که جامعه NFT در آن حضور قدرتمندی ایجاد کرده است، با یکدیگر ارتباط برقرار کنند.
مورد دوم بیپل بود. این هنرمند با سابقه هنگامی که به اولین سازندهی NFT تبدیل شد که NFT خود را در یک مزایدهی بزرگ به فروش رساند، عنوان یک پیشگام در عرصه NFT را ازآن خود کرد. در تاریخ 11 مارس، هنگامی که مزایدهی کریستی برای اثر هنریِEverydays: The First 5000 Days با قیمت چشمگیر 69 میلیون دلار به پایان رسید، دیگر امکان نداشت مردم NFT را نادیده بگیرند.
این فروش به تیتر روزنامههای سراسر جهان تبدیل شد و طولی نکشید که فروشهای بیشتری به جریان افتاد. در ماه آوریل، اثرStay Free ادوارد اسنودن به قیمت 5 میلیون دلار فروخته شد. در ماه ژوئن، CryptoPunk #7523 به قیمت 11 میلیون دلار فروخته شد. در ماه دسامبر،Right-click and Save As Guy از XCopy به قیمت ۷ میلیون دلار فروخته شد.
در حین این که هنر دیجیتال و محصولات کلکسیونی بیشتر رونق سال 2021 را شکل میدادند، کاربردهای بیشماری از فناوری NFT راه اندازی شد و توجهها را به خود جلب کرد. در حال حاضر جهانهایی مجازی مبتنی بر NFT مانند Decentraland و CryptoVoxels و بازیهای بلاکچین مبتنی بر NFT مانند Axie Infinity و Zed Run در دسترس عموم قرار گرفته اند.
با افزایش استفاده از این فناوری، حجم فروش و قیمت فروش نیز افزایش یافته است. این امر منجر به ایجاد علاقهی ناگهانی در شرکتها و برندهایی شد که به دنبال راهاندازی پروژههای NFT خود و سرمایهگذاری بر رشد بازار بودند. شرکتهایی مانند کوکاکولا و تاکو بل NFTهایی را پیرامون محصولات غذایی و نوشیدنی محبوب خود ایجاد کردهاند. برندهای دیگر مانند هات ویلز و آدیداس نیز فروش NFT های مربوط به محصولات فیزیکی خود را شروع کرده اند. حتی گزارشهایی مبنی بر فروش مجموعههای NFT توسط برندهایی مانند گوچی هم وجود دارد که بسیار بیشتر از قیمت خود محصول اصلی به فروش میرسند!
آیندهی NFT
در حال حاضر، NFT ها هنوز در آغاز راه خود قرار دارند. با توجه به کاربردهای احتمالا نامحدود این فناوری، هر کسی میتواند حدس بزند که NFTها در آینده به کجا خواهند رسید.
عمدتا پیشبینی میشود که NFT ها بتوانند احتمالا به عنوان یک نمایانگر دیجیتالی از داراییهای فیزیکی شما در دنیای دیجیتال متاورسِ آینده نقش داشته باشند. این امر ممکن است در مورد آواتار دیجیتال شما نیز صدق کند. اگر در یک بلاکچین یکپارچه از NFT ها برای نمایش داراییهای موجود در یک بازی ویدیویی استفاده شود، آن داراییها و اسکینها را میتوان با استفاده از آن بلاکچین بین تمام بازیها جابه جا کرد.
با این حال، برخی از افراد شکاک به این فناوری استدلال میکنند که آیندهی چندانی پیشِ روی NFT ها قرار ندارد. آنها میگویند که NFT ها صرفا یک تبوتاب زودگذر هستند و ممکن است همانند مسیری که بازیهای ورقیِ کلکسیونی و سایر اقلام کلکسیونهای قدیمی طی کردهاند، در نهایت به بخش کوچکی از یک بازار بزرگتر تنزل پیدا کنند.
کدام چشمانداز از آینده صحت بیشتری دارد؟ راستش به راحتی نمیتوان به این سوال پاسخ داد. با توجه به این که فناوریِ NFT در حال حاضر نوپا است، تنها راه مطمئن شدن از این موضوع این است که منتظر بمانید تا نتیجه را ببینید. طولی نخواهد کشید که جایگاه کنونیِ NFTها دچار یک تغییر اساسی شود.
مسیری که NFT های نوآورانه و محبوب طی کردهاند
در این بخش ما به برخی از برجستهترین پروژههای NFT که تا به امروز اجرا شدهاند، خواهیم پرداخت. اما آگاه باشید که این بخش به طور تمام و کمال به جزئیات این پروژها نمیپردازد. بنابراین حتما منابع ما در مورد NFT های تاریخساز را برای درک عمیق تر گذشتهی این فناوری بررسی کنید.
Quantum (2014)
همانطور که گفته شد، اولین NFT جهان در سال 2014 و توسط کوین مککوی در Namecoin ساخته شد. این NFT، کوانتوم نام دارد و در سال 2021 از طریق ساتبیز (Sotheby’s) به قیمت 1.47 میلیون دلار فروخته شد. این کار یک شکایت به دلیل اختلافات بر سر مالکیت را به دنبال داشت.
این مشکلات به این دلیل به وجود آمدند که مککوی در ابتدا “کوانتوم” را روی NameCoin که یک نرمافزار بلاکچینِ طراحی شده با کد بیتکوین است، مینت کرده بود. داراییهای ثبت شده در NameCoin باید به طور مرتب تمدید شوند، اما مککوی در سال 2015 نتوانسته بود آن را تمدید کند.
متاسفانه قبل از فروش مککوی در سال 2021، یک حزب دیگر با آیدی توییتر@EarlyNFT نام خود را به عنوان مالک این NFT ثبت کرد. محتویات ورودی بلاکچین در سال 2014 شامل این عبارات است: “من مالکیت خود از فایل موجود در آدرس اینترنتی http://static.mccoyspace.com/gifs/quantum.gif را اعلام میکنم.” و “مالکیت به هر کسی که این ورودیِ بلاکچین را کنترل میکند، منتقل شود.” بر اساس این عبارات به نظر میرسد که در واقع آن کاربر توییتر مالک قانونی این NFT است، نه مککوی.
اما با توجه به اینکه NFT ها تا حد زیادی از قوانین ثابتی پیروی نمیکنند، باید دید که این مورد از منظر قانون دقیقا چگونه اداره خواهد شد.
Spells of Genesis (مارس سال 2015)
Spells of Genesis در سال 2015 توسط EverdreamSoft و بر پایهی بیتکوین ایجاد شد. این بازی اولین بازی معاوضهی کارت مبتنی بر بلاکچین است. از این رو، این بازی به آغاز یک دوره جدید از بازیها کمک کرد؛ دوره ای که در آن بازیکنان مالکیت واقعی داراییهای دیجیتال خود را دارند.
هر کارت حاوی یک اثر هنری است که یک لحظه تاریخی در تاریخِ بلاکچین را نشان میدهد. بازیکنان کارتها را جمعآوری، مبادله و ترکیب میکنند تا یک دستهی کارتِ قدرتمند را ایجاد کنند. پس از انجام این کار، آنها میتوانند رقیبهای مختلف را به چالش بکشند.
Rare Pepe (سپتامبر سال 2016)
توکنهای Rare Pepes کارتهای کلکسیونی دیجیتالی هستند که در سال 2016 توسط پیشگامان بلاکچین مینت شدهاند. اولینRare Pepes در سپتامبر 2016 در بلاک 428.919 مینت شد. این توکنها به عنوان یکی از اولین آزمایشهای آثار هنری روی بلاکچین بودند که منجر به ایجاد اولین جنبش هنر رمز ارز شدند.
طولی نکشید که کیف پول Rare Pepes توسط یک توسعه دهنده به نام Joe Looney ساخته شد. این یک کیف پول رمزگذاری شده مبتنی بر وب است که بر مبنای رمز ارز اجرا میشود. این کیف پول به کاربران اجازه میدهد Rare Pepes های خود را معامله کرده و از بین ببرند.
این توکنها در ابتدا تقریبا به طور انحصاری بر مبنای پروتکل شخص ثالثِ کانترپارتی (Counterparty) معامله میشدند. با این حال، پس از افزایش سرسام آور فروش NFT در سال 2021، برخی از دارندگان Rare Pepe از پروتکل نرم افزاری به نام Emblem Vault برای پیکربندی مجدد توکنهای خود برای اجرا در بلاکچین اتریوم استفاده کردند. سپس بسیاری از این موارد فهرستبندی شدند و به قیمت صدها هزار دلار در OpenSea به فروش رسیدند.
از میان تقریبا 1800 کارت صادر شده در 36 سری، کارت یکِ متعلق به سریِ یک، نادرترین و با ارزشترین کارت است. این کارت به منظور ادای احترام به ساتوشی ناکاموتو، فرد یا گروهی که بیتکوین را ایجاد کرده، ساخته شده است. این کارت Nakamoto نام دارد و داشتن یکی از این کارتها (در کل فقط 300 عدد از آن وجود دارد) تنها راه برای ورود به باشگاه 300 است.
CryptoPunks (ژوئن سال 2017)
کریپتوپانکس اولین بار در سال 2017 وارد بازار شد. راهاندازی آنها توسط استودیوی Larva Labs انجام شده بود. این پروژه یکی از اولین مجموعههای NFT برای هنرهای مولد بود که تا آن زمان راهاندازی شده بود، و بلافاصله به یک منبع الهام برای محصولات فعلیِ پروژههای مولد PFP، مانند Bored Ape Yacht Club تبدیل شد. از این لحاظ، این یکی از تاثیرگذارترین پروژههای NFT در تاریخ است.
هر پانک به صورت الگوریتمی و کاملا منحصر به فرد تولید میشود و ممکن است نسبت به دیگر پانکها، چند ویژگی کمیابتر نیز داشته باشد.
کریپتوپانکس تا به امروز همچنان یکی از پرطرفدارترین مجموعههای NFT است و هر NFT از این مجموعه یک آیتم کمیاب و انحصاری در جامعه محسوب میشود. پانکها معمولا به قیمت صدها هزار دلار معامله میشوند و برخی از معاملات به راحتی به میلیونها دلار هم میرسند.
و این فقط کلکسیونرها نیستند که دنبال این NFT های ارزشمند هستند. برخی از شرکتها نیز، مانند شرکت ویزا، در گذشته پانکها را خریداری کردهاند که همین امر باعث افزایش کمبود و تقاضا در میان طرفداران این NFT شده است.
CryptoKitties (نوامبر سال 2017)
کریپتوکیتیز توسط استودیوی کانادایی Dapper Labs ایجاد و در سال 2017 راه اندازی شد. این بازی یکی از اولین بازیهای بلاکچینی است که مبتنی بر اتریوم ساخته شد و اولین پروژهای بود که مورد توجه رسانهها قرار گرفت. کریپتوکیتیز الهام بخش توکن ERC-721 هم بود؛ این توکن یک استاندارد باز است که نحوه ساخت NFT ها بر روی بلاکچینهای سازگار با ماشین مجازی اتریوم (EVM ) را توضیح میدهد.
کریپتوکیتیز یک بازی کلکسیونی است که بازیکنان در آن گربههای مجازی را خریداری میکنند، پرورش میدهند و معامله میکنند. به هر گربه 12 ویژگی منحصر به فرد اختصاص داده شده است؛ از جمله الگوهای خز، رنگهای برجسته، شکل چشم و شکل بینی. این ویژگیها هر کدام سطح مختلفی از کمیاببودن دارند، و طوری طراحی شدهاند که از طریق شیوههای مختلف پرورشی در بازی نمایان شوند. هر گربه 100٪ منحصر به فرد است.
بی شک پرورش دادن کریپتوکیتیز برای شما رایگان نخواهد بود. شما برای معامله و پرورش گربههای خود باید در پلتفرم ETH خرج کنید. با این حال، از آنجایی که شما میتوانید به طور موثر داراییهای جدیدی را از طریق شیوههای پرورشی ایجاد کنید و سپس آن NFT جدید را در بازار آزاد بفروشید. این بازی جذابیت منحصر به فردی برای بسیاری از گیمرهای آیندهنگر دارد.
Axie Infinity (مارس سال 2018)
اکسی اینفینیتی که یکی از اولین بازیهای بلاک چین است، یک بازی ویدیویی آنلاین است که مبتنی بر NFT و اتریوم ساخته شده است. این بازی توسط استودیوی ویتنامی Sky Mavis ایجاد شده است. در این بازی بازیکنان موجوداتی به نام اکسی را جمعآوری میکنند و سپس از آنها برای مبارزه، ساخت و ساز و رسیدن به پیروزی در بازی استفاده میکنند. این پلتفرم همچنین دارای یک بازار است که افراد در آن میتوانند آیتمهای بازی و اسکیها را به بازیکنان دیگر بفروشند.
اکسی اینفینیتی که برای اولین بار در سال 2018 راه اندازی شد، از مدلِ “بازی کن تا درآمد کسب کنی” استفاده میکند؛ به این معنی که کاربران میتوانند به سادگی با بازی کردن، با خرید ارز دیجیتال از درون بازی درآمد کسب کنند. این یک رویکرد نوآورانه است که شما در بسیاری از NFT های دیگر شاهد آن نخواهید بود؛ زیرا به کاربران بازی اکسی اینفینیتی اجازه میدهد تا ارزش کلی بازار خود را با وقت گذراندن در بازی افزایش دهند.
با این حال، این یک بازی بی نقص و ایراد نیست. برخی این سیستم پرداختی درون بازی را به قمار تشبیه میکنند و در سالهای اخیر قیمت خرید درونی برای بازیکنان جدید به شدت کاهش یافته است.
Decentraland (فوریه سال 2020)
دیسنترالند یک بازی مبتنی بر مرورگر است که کاربران در آن میتوانند زمینهای مجازی و آیتمهای درون بازی را خریداری کرده و بفروشند. این پروژه توسط آری میلیش و استبان اوردانو اهل آرژانتین ایجاد شد. آنها کار روی این پروژه را در سال 2015 آغاز کرده بودند. این پروژه در سال 2020 به اجرا در آمد و در حال حاضر توسط بنیاد غیرانتفاعی دیسنترالند اداره میشود.
در این بازی همه چیز یک آیتم قابل فروش است. این ابزارهای پوششی آواتارها، املاک و زمینهایی را که این املاک در آن قرار دارند شامل میشود. این بازی یک تغییر منحصربهفرد در رویه کارِ مالکیت NFT است؛ زیرا کلکسیونهای دیجیتالی را به اشیائی تعاملی تبدیل میکند که دارای عملکرد و ارزش هستند. درواقع آنها فقط واحدهایی از داده نیستند که روی یک بلاکچین قرار گرفته اند. علاوه بر این، این بازی اولین دنیای مجازی است که به کاربران تعلق دارد.
دیسترالند اغلب به عنوان یکی از اولین مدلهای قابل اثبات برای متاورس، در کنار دنیای مجازیِ CryptoVoxels قرار میگیرد.
در حقیقت چندین سال است که این بازی خود به دلیل توسعهی سطح پایین، نظرات منفی و تعداد بازیکنان کمتر با مشکل مواجه شده است. با این حال، این امر باعث نشده که برندهای بزرگ و افراد مشهور از خرید زمینهای مجازی خود و راه اندازی فروشگاه در این زمینها دست بکشند. اگرچه بازی اخیرا شاهد پیشرفتهایی فنی بوده است، اما به جرات میتوان گفت که دیسترالند یک پروژهی بلندپروازانه است که ممکن است توسط فناوری مرورگری که به آن متکی است محدود شود. با این حال، برخی از دلالان زمینهای این بازی بر این باورند که این بازی میتواند بازار را غافلگیر کند؛ البته در صورتی که بتواند بر موانع فنی خود غلبه کند.
NBA Top Shot (اکتبر سال 2020)
انبیای تاپشات یکی از محبوبترین مجموعههای NFT در بازار است. این پروژه NFT به طرفداران ورزش اجازه میدهد تا مالک بخشی از بازی مورد علاقه خود باشند. این مجموعه یکی از اولین مجموعه هایی است که لحظات فرهنگی را – بوسیله استفاده از ویدیوهای ورزشی – به کلکسیونهای دیجیتالی تبدیل کرده است.
و این پروژه به لطف نام تجاری شناخته شدهی NBA، به افزایش آگاهی در مورد بلاکچین و NFTها کمک کرده است. برای برطرف کردن هر نوع شکی فقط لازم است اعداد به دست آمده را بررسی کنید. این پلتفرم مجازی تنها در سال 2021، بیش از 1.1 میلیون کاربر ثبتنامی داشته است که حدود 800 میلیون دلار در این NFT معامله کردند.
این پروژه به کاربران امکان میدهد NFT های ایجاد شده با استفاده از کلیپهای ویدیویی بازیکنان مورد علاقه خود و لحظات مهم یک بازی بسکتبال را خریداری کنند. این کلیپها گلچین و شماره گذاری میشوند و جهت ایجاد سطوح مختلفی از کمیاببودن، در چندین نسخه مینت میشوند.
به دلیل این که اکثر تاپ شاتها پس از عرضه با قیمتی کمتر از 100 دلار به فروش میرسند و از طریق ارزهای فیاتِ استاندارد قابل خرید هستند، در مقایسه با سایر NFT های محبوب، یکی از مقرون به صرفه ترین NFT ها برای کلکسیونرهای تازه کار به شمار میروند.
Art Blocks (نوامبر سال 2020)
آرت بلاک در سال 2020 راه اندازی شد و به طور چشمگیری روند خلق هنر مولد را ساده کرد. اگر بهدنبال NFTهایی واقعا منحصربهفرد هستید، آرت بلاک میتواند به شما کمک کند نمونه کار NFT های خود را با روشهایی جالب (و بسیار سریع!) بسازید. آرت بلاک برای خلق آثار منحصر به فردِ هنری-کامپیوتری از اسکریپتهای مولد استفاده میکند. شما فقط باید به سادگی پروژهای را که دوست دارید انتخاب کنید و سپس از آن یک NFT مینت کنید. نتیجهی کار شما به صورت تصادفی و بنا به درخواست شما ایجاد میشود، بنابراین تا زمانی که آن را خریداری نکنید دقیقا نمی دانید NFT شما چگونه خواهد بود.
کلکسیونهای ارائه شده توسط آرت بلاک هم همانطور که احتمالا در یک گالری هنریِ معمولی مشاهده کردهاید، اغلب گلچین شدهاند و استاندارد بالایی برای منحصربهفرد بودن و فردیت NFT دارند. آرت بلاک همچنین با کدنویسهای خلاقی از سراسر جهان همکاری میکند تا گالریهای گلچینشدهی خود را ایجاد کند. این گالریها برای ارائه بهترین آثار هنری دیجیتالی در قالبِ NFT طراحی شده اند.
Bored Ape Yacht Club (آوریل سال 2021)
Bored Ape Yacht Club یک NFT تصویر پروفایل (PFP) بسیار محبوب است که از زمان تاسیس تحسین گستردهی منتقدان را دریافت کرده است. این NFT توسط استودیوی محصول Yuga Labs ساخته شده است. این مجموعه دارای 10000 NFT منحصربهفرد است و دارندگان این NFT از تمامی حقوقِ تجاریسازی این میمون برخوردار هستند.
با توجه به اینکه قیمت بیشتر فروشهای این میمون به صدها هزار دلار میرسد، این مجموعه NFT یکی از برجسته ترین و سودآورترین نمونههای رسانهای محسوب میشود. BAYC همچنین نقش مهمی در شروع علاقهی شدید به استفاده از آواتار داشت (یعنی همان استفاده از NFT به عنوان عکس پروفایل). این NFT از بسیاری جهات، در قرار گرفتن NFTها در جایگاه یک پدیده در فرهنگ پاپ نقش داشت.
با این حال، هنر پشت NFT های BAYC دقیقا همان چیزی نیست که علاقهی شدید به این NFT را آغاز کرد. موقعیت و اعتبارِ داشتنِ یکی از این NFT های بسیار ارزشمند، ارزش و تقاضای آنها را بسیار افزایش میدهد. از این لحاظ میتوان گفت که دیدگاه اجتماعی کلید موفقیت یک برند است و بی شک عضو بودن چند فرد مشهور و برجسته در جامعهی BAYC هم به موفقیت آن کمک کرده است.
در نهایت، شما برای پذیرفته شدن در انجمن Bored Ape Yacht Club باید صاحب یکی از این NFT ها باشید. دارندگان این NFT پس از ورود میتوانند به کالاهای انحصاری، رویدادهای زنده، حق رای و مواردی دیگر دسترسی پیدا میکنند.
چند NFT جالبِ دیگر
گاهی اوقات، شما میتوانید شاهد چند NFT عجیب و غریب دیگر نیز در متاورس باشید. این NFT ها ممکن است به پروژه خاصی مربوط نباشند، اما اهمیت فرهنگی یا عجیب و غریب آنها باعث میشود که قابل توجه باشند. برای مثال…
- میمهای اینترنتی کلاسیکی مانند Nyan Cat و Bad Luck Brian که به عنوان NFT فروخته میشوند و بسیاری از میمهای دیگر نیز از این الگو پیروی کردهاند. این امر باعث شد تا هنرمندانی که این خلاقیتها را خلق میکنند، بالاخره به بهای اثر خود دست پیدا کنند و شناخته شوند.
- برخی از مهم ترین رویدادهای فرهنگی جهانیِ رخ داده در واقعیت به NFT تبدیل شده و به قیمت میلیون ها دلار به فروش رسیدهاند. برای مثال، اولین توییتِ جک دورسی، بنیانگذار توییتر و کد منبع اصلیِ تیم برنرز لی برای وب جهانی، هر دو در مزایده به فروش رسیده اند.
- در سال 2021، زمانی که یکی از هنرمندان برجستهی شرکت ضبط و پخش موسیقی LuckyMe، – ژاک گریس- حق انتشار یکی از آهنگهای تکی خود را به مزایده گذاشت، پیشروی چشمگیری در هنر موسیقی ( وNFT ) رخ داد.
- بسیاری از برندهای بزرگ مانند لامبورگینی، کواچلا، تایم و اینستاگرام شروع به راهاندازی پروژههای NFT و کشف راههای نوآورانهای کردند که از طریق آنها میتوان موارد غیرقابل تعویض را در الگوهای معاملاتی جای داد.
به احتمال زیاد ما در سالهای آتی در حین اینکه برندها و سازندگان مستقل مرزهای این بازار کلکسیونها را فراتر میبرند، همچنان شاهد کاربردهای عجیبتر و خلاقانهتری از NFT خواهیم بود.
NFT برای شما مناسب است یا خیر؟
تا اینجای کار ما تمام چیزهایی را که شما برای درک بهتر NFTها، نحوه عملکرد آنها در بازار، مزایا و ریسکها و نحوه شروع کار با آنها نیاز دارید، در اختیار شما قرار داده ایم.
اما سوال این است آیا NFT ها برای شما مناسب هستند یا نه؟
به راحتی نمیتوان به این سوال پاسخ داد. در نهایت همه چیز به ترجیحات شخصی و دلیل شما برای وارد شدن به این عرصه بستگی دارد. اما موارد زیر پاسخهایی هستند که ما میتوانیم به این سوال شما بدهیم:
- کار با NFT ها یک سرگرمیِ عالی برای مجموعهدارانی است که دوست دارند از یک تولیدکنندهی محتوا حمایت کنند، عضوی از یک انجمن باشند یا مالکِ بخش کوچکی از چیزی باشند که آن را دوست دارند.
- NFT ها به عنوان یک فرصت برای سرمایه گذاری، بسیار نوسانی هستند و بازار آنها پرمخاطره است. مثلا در مورد آثار هنری و سایر داراییهای کمیاب، برخی از NFT ها در طول زمان ارزش زیادی به دست آورده اند در حالی که برخی دیگر ارزش زیادی را از دست داده اند.
- ارزش وجود یک اجتماع برای NFTها را نمیتوان دست کم گرفت. از Bored Ape Yacht Club و CryptoPunks گرفته تا خرید NFT از یک برند یا هنرمند مورد علاقه شما، NFT ها میتوانند راه ورود به یک اجتماع و یک سبک زندگی متفاوت باشند.
- علارغم محبوبیتِ پرشوری که در چند سال گذشته از NFTها دیدهایم، آنها هنوز در آغاز مسیر خود هستند و هیچوقت برای شروع دیر نیست. شکی نیست که شما از قافله عقب نمانده اید.
اگر تصمیم گرفتید وارد فضای NFT شوید، امیدواریم از مسیر پیش رویِ خود لذت ببرید. ما که در حال سپری کردن اوقات خوشی هستیم.
منبع nftnow.com ؛