
نحوه عملکرد سولانا
نحوه عملکرد سولانا، بهعنوان یکی از پروژههای متنباز بسیار کاربردی شناخته میشود که یک بلاک چین لایه 1 جدید، باسرعت بالا و بدون مجوز را اجرا میکند. این رمز ارز در سال 2017 توسط آناتولی یاکوونکو (یکی از مدیران اسبق کوالکام) ساخته و اجرا شد که هدف آن افزایش توان عملیاتی فراتر از آنچه که معمولاً توسط بلاک چین های محبوب به دست میآید و هزینههای پایینتری دارد، است.
این ارز رمزنگاریشده یک مدل اجماع ترکیبی نوآورانه اجرا میکند که یک الگوریتم منحصربهفرد اثبات تاریخ (PoH) را با موتور هماهنگسازی سریع لایتینگ، که نسخهای از اثبات سهام (PoS) است را ترکیب میکند و این دلیلی است که سولانا میتواند در هر ثانیه حدود 710 هزار تراکنش بدون نیاز به راهحل مقیاسپذیر پردازش و اجرا کند.
بلاک چین نسل سوم سولانا بهگونهای طراحیشده است که قراردادهای هوشمند و ساخت برنامههای غیرمتمرکز (DApp) را آسانتر میکند و همچنین از بازارهای توکن غیرقابلمعاوضه (NFT) و پلتفرمهای مالی غیرمتمرکز (DeFi) پشتیبانی میکند.
این رمز ارز در سال 2017 و در طول رونق عرضه اولیه کوین (ICO) عرضه شد و شبکه آزمایشی داخلی آن در سال 2018 منتشر شد و سپس چندین فاز شبکه آزمایش آن سبب شد که شبکه اصلی در سال 2020 بهطور رسمی راهاندازی شود.
اما چه چیزی سولانا را منحصربهفرد میکند؟
سولانا یک هدف جاهطلبانه دارد و آن حل سه عامل ناسازگار بلاک چین است و این عبارتی است که توسط ویتالیک بوترین، بنیانگذار اتریوم، پیشنهاد شد که شامل تمرکززدایی، امنیت و مقیاسپذیری است. این سه عامل ناسازگار با بلاک چین بهعنوان سه چالش اصلی شناخته میشوند که توسعهدهندگان در هنگام ساخت بلاک چین با آن مواجه میشوند.
یک باور عمومی که در بین توسعهدهندگان رواج پیداکرده است و آنهم این است که بلاک چین ها بهگونهای ساختهشدهاند که توسعهدهندگان را مجبور میکند تا یکی از این عوامل را به نفع دو عامل دیگر قربانی کنند؛ زیرا آنها توانایی ارائه سه عامل بهطور همزمان را ندارند.
در اینجا پلتفرم بلاک چین سولانا با پیشنهاد یک مکانسیم اجماع ترکیبی، تمرکززدایی را برای به حداکثر رساندن سرعت، به خطر انداخته است. ترکیب خارقالعاده و نوآورانه اثبات سهام (PoS) و اثبات تاریخ (PoH) سولانا را به یک پروژه منحصربهفرد در دنیای بلاک چین تبدیل کرده است.
جالب است بدانید که بلاک چین های سولانا میتوانند مقیاسپذیری بیشتر و بهتری بسته به تعداد تراکنشهایی که در ثانیه پشتیبانی میکنند، ارائه دهند. بااینحال؛ بلاک چین های غیرمتمرکز، توان عملیاتی بالاتر و اختلافزمانی میتواند مقیاسپذیری را کاهش دهد و این بدان معناست که نودهای بیشتری که وظیفه تأیید تراکنشها و مهرهای زمانی را بر عهدهدارند، به زمان بیشتری نیاز پیدا میکنند.
طراحی منحصربهفرد سولانا این مشکل را با انتخاب یک نود اصلی و رهبر بر اساس مکانیسم اثبات سهام (PoS) که هدفش ترتیب دهی پیامها بین نودها است، حل میکند و اینجاست که شبکه سولانا سود میبرد و توان عملیاتی آن حتی بدون منبع زمانی، متمرکز دقیق میشود.
سولانا زنجیره از تراکنشها را با هش کردن خروجی یک تراکنش و استفاده از آن بهعنوان ورودی تراکنش بعدی ایجاد میکند که این تاریخچه تراکنشها؛ نامی به مکانیسم اصلی اجماع سولانا میدهد که PoH است. PoH، اصطلاحی است که وظیفهاش فراهم کردن امکان مقیاسپذیری بیشتر پروتکل است که بهنوبه خود، قابلیت استفاده را افزایش میدهد.
نحوه عملکرد سولانا به چه شکل است؟
اثبات تاریخ بهعنوان اصلیترین مؤلفه پروتکل سولانا شناخته میشود که شامل دنبالهای از محاسبات است که یک رکورد دیجیتالی را ارائه میدهد که زمان تأیید رخ دادن یک رویداد در شبکه در هر نقطه را نشان میدهد. از این ویژگی میتوان بهعنوان یک ساعت رمزنگاریشده استفاده کرد که به هر تراکنش در شبکه یک مهر زمانی به همراه یک ساختار داده میدهد.
اجماع اثبات تاریخ (PoH) با استفاده از الگوریتم Tower Byzantine Fault Tolerance (BFT)، یک نسخه بهینه از پروتکل عملی خطای تحمل بیزانس (Pbft)، به اجماع اثبات سهام (PoS) متکی است و سولانا از آن برای رسیدن به اجماع استفاده میکند. این الگوریتم شبکه را امن و در حال اجرا نگه میدارد و بهعنوان یک ابزار اضافی برای اعتبارسنجی تراکنشها عمل میکند.
علاوه براین؛ پروتکل اجماع اثبات تاریخ (PoH) را میتوان بهعنوان یک تابع تأخیر قابلتأیید با فرکانس بالا (VDF)، یک تابع سهگانه (ارزیابی، تنظیم؛ تأیید) بهمنظور تولید خروجی منحصربهفرد و قابلاعتماد در نظر گرفت. در اینجا VDF نظم را در شبکه با اثبات اینکه تولیدکنندگان بلاک، زمانی کافی برای حرکت شبکه در نظر گرفتهاند، حفظ میکند.
خوب است بدانید که سولانا از یک الگوریتم هش امن 256 بیتی (SHA-256)، مجموعهای از توابع رمزنگاریشده اختصاصی که یک مقدار 256 بیتی را خروجی میدهد، استفاده میکند. این شبکه از تعداد و هش های 256 بیتی بهصورت دورهای نمونهبرداری میکند و دادهها را بهسرعت و بر اساس مجموعه هش های موجود در واحدهای پردازش مرکزی ارائه میدهد.
کاربرد این توالی هش را میتوان در زمان رکورد یک قطعه خاص از داده که قبل از تولید یک شاخص هش خاص ایجادشده است، توسط اعتبارسنجی سولانا مشاهده کرد. برای اینکه به تعداد زیادی سیستم پردازش معاملات و زمان ایجاد بلاک دسترسی وجود داشته باشد، باید همه گرهها در شبکه برای پیگیری رویدادها ساعتهای رمزنگاریشده داشته باشند، تااینکه منتظر تأیید کنندههای دیگر برای تأیید تراکنشها باشند.
همه چیز درباره توکن سولانا
توکن بومی سولانا (SOL) نام دارد که امکانات لازم را از طریق استیکینگ برای انتقال ارزش و همچنین امنیت بلاک چین فراهم میکند. این توکن در سال 2020 راهاندازی شد و تلاش کرده است تا به یکی از 10 ارز دیجیتال برتر وارد حوزه بازار رمزارزها و خرید کوین شود.
عملیاتی که برای توکن SOL طراحیشده است درست مانند آنچه در بلاک چین اتریوم استفاده میشود، است. دارندگان این توکن، آن را بهمنظور اعتبارسنجی تراکنشها از طریق مکانیسم اجماع PoS، باوجود عملکردهای مشابهی که وجود دارد، به اشتراک میگذارند. علاوه براین؛ برای دریافت پاداش و پرداخت های هزینه تراکنش از توکن SOL استفاده میشود و این قابلیت کاربران را قادر میسازد تا در نظارت شرکت کنند.
“بهطورکلی چند کوین سولانا وجود دارد؟”
برای پاسخ به این سؤال و بیان نحوه عملکرد سولانا باید بگوییم که بهطورکلی بیش از 500 میلیون توکن در گردش خواهد بود که مجموع عرضه فعلی سولانا از 511 میلیون توکن فراتر میرود و حدود 60 درصد از این توکن ها تحت کنترل بنیانگذاران سولانا و بنیاد سولانا است و تنها 38 درصد در دست جامعه است.
برای خرید کوین و رمز ارز سولانا میتوانید به صرافیهای معتبر ارز دیجیتال ازجمله بایننس، کوکوین، هوبی، کوین بیس و یا صرافی ارز دیجیتال فینوپیا مراجعه نمایید.
اثبات سهام (PoS) چیست؟
دارندگان ارزهای دیجیتال با استفاده از اجماع اثبات سهام (PoS) کوین های خود را به اعتباردهنده تعهد می کنند. اعتباردهنده، رایانه ای است که وظیفه اش اجرای نرم افزار بلاک چین با نسخه بلاک چین خود است و این اعتبار دهنده نقش یک ماینر در یک بلاک چین اثبات کار (PoW) مانند بیت کوین را بر عهده دارد.
در اثبات سهام، اعتبارسنجی ها به جای رقابت با سایر رایانه ها برای تکمیل پازل های پیچیده (درست مانند آنچه که در اثبات کار رخ می دهد) انتخاب می شوند تا بلاک بعدی تراکنش را بر اساس میزان سهام آنها (تعداد کوین هایی که به شبکه تعهد کرده اند)، اضافه کنند.
هدف از انجام این کار، اندازه گیری و ارزیابی میزان تعهد شرکت کنندگان در شبکه است و هرچه سهام نسبت به عرضه گردش بیشتر باشد، شبکه غیرمتمرکزتر و تر ایمن تر می شود.
اثبات تاریخ (PoH) چیست؟
اثبات تاریخ (PoH)، روشی است که از صحت مرتب بودن تراکنش ها مطمئن شویم. بلاک چین سولانا به دوره هایی تقسیم می شود که اعتباردهنده تراکنش ها را دریافت می کند و یک بلوک تولید می کند. در این سیستم رهبران قبل از هر دوره و به منظور صرفه جویی در زمان انتخاب می شوند.
در این میان، یک نود از طریق مکانیسم اثبات سهام و بر اساس مقدار توکن SOL به عنوان رهبر انتخاب می شود که هر اعتبارسنجی مسئول شمارش تراکنش ها است و این مکانیسم به نام توالی اثبات تاریخ شناخته می شود.
سولانا و اتریوم
سرعتبالا و عملکرد تحسینبرانگیزی که سولانا دارد، آن را بهعنوان یکی از اصلیترین رقیبهای رهبران صنعت ارز دیجیتال مانند اتریوم تبدیل کرده است. بنابراین چه تفاوتی بین سولانا و اتریوم وجود دارد و آیا میتوان آن را بهعنوان قاتل بالقوه اتریوم در نظر گرفت؟
سولانا میتواند پلتفرمهای قراردادهای هوشمند را ازنظر سرعت پردازش به چالش بکشد؛ زیرا توانایی رسیدن بهسرعت بیش از 50 هزار تراکنش در ثانیه را دارد و برای جلوگیری از سرعتپایین تأیید تراکنش از الگوریتمهای اجماع متفاوتی استفاده میکند که این ویژگی آن را به یکی از سریعترین بلاک چین ها در صنعت کریپتو تبدیل کرده است که با سایر صنایع خارج از فضای کریپتو رقابت میکند.
لازم است بدانید که مدل فعلی اثبات کار (PoW) اتریوم با مقیاسپذیری پایینی که دارد تنها میتواند 15 تراکنش در ثانیه انجام دهد که در مقایسه با سولانا بسیار کم است. بنابراین، سرعت سولانا هزاران بار بیشتر از اتریوم است. همچنین مقرونبهصرفه بودن شبکه سولانا، یکی دیگر از مزایای آن است؛ زیرا این پروژه توکنومیک های جدیدی را با هزینههای کمتر اجرا میکند.
همچنین باید خاطرنشان کنیم که شبکه سولانا با محیطزیست سازگاری بیشتری دارد؛ زیرا از اجماع اثبات سهام (PoS) استفاده میکند و این در تضاد با اتریوم است؛ زیرا این شبکه از مدل اثبات کار (PoW) استفاده میکند که به قدرت محاسباتی فوقالعادهای نیاز دارد.
بااینحال، یک جامعه مشتاقانه منتظر ارتقای اتریوم از اجماع اثبات کار (PoW) به اجماع اثبات سهام (PoS) هستند. این پروتکل جدید شامل یکلایه اجرایی (که قبلاً بانام اتریوم 1.0 شناخته میشد) و یکلایه اجماع (اتریوم 2.0) تشکیل میشود و این ارتقا میتواند توان عملیاتی را تا حد زیادی افزایش دهد، مقیاسپذیری را بهبود ببخشد، هزینه تراکنشها را کاهش دهد و مصرف ناپایدار انرژی را متوقف کند.
نکات منفی نحوه عملکرد سولانا کدامند؟
سرمایهگذاری در سولانا کاملاً بر عهده خودتان است و علیرغم مزایایی که پیشازاین درباره سولانا ارائه دادیم، این رمز ارز مانند هر پروژه دیگری میتواند معایبی داشته باشد.
اولازهمه باید بگوییم درست است که بلاک چین سولانا توانایی رقابت با پروژههای بلاک چین پیشرفته را دارد، اما همچنان در برابر متمرکزشدن آسیبپذیر است؛ زیرا اعتبارسنجی بلاک چین زیادی وجود ندارد و هرکسی در این شبکه میتواند به اعتبارسنجی سولانا تبدیل شود، اما همچنان انجام این کار دشوار است؛ زیرا نیاز به منابع محاسباتی زیادی نیاز دارد.
علاوه براین، پروتکل همچنان خود را به عنوان یک نسخه بتا از شبکه اصلی نشانهگذار میکند که احتمال وجود خطا و باگ را رد نمیکند. علیرغم تمامی این مسائل؛ سولانا هنوز بهعنوان یکی از بزرگترین اکوسیستمها در صنعت ارز دیجیتال و خرید کوین شناخته میشود که در مسیر رشد قرار دارد.
سرمایهگذاران سولانا
برخی از برجستهترین شرکتهای سرمایهگذاری خطرپذیر که در سولانا سرمایهگذاری کردهاند شامل: Alameda، CoinShares، Research، a16z، Coinfunf و Parafi هستند. شهرت، تعداد سرمایهگذاران و سرمایهای که آنها ارائه دادهاند به تقویت حضور سولانا در صنعت ارز دیجیتال کمک کرده است.
نقشه راه سولانا
سولانا چندین راهکار هیجانانگیز به کاربران ارائه داده است. بهعنوانمثال؛ Solana Pay، به تاجران و بازرگانان این امکان را میدهد تا کوین سولانا، USD و سایر توکن ها را با بیشترین سرعت و کمترین هزینه بپذیرد که این محصول جدید درنتیجه همکاری سولانا با Citcon، Checkout.com و ادغام FTX و Phantom ارائه شد.
یکی از مشهورترین جشنوارههای موسیقی جهان به نام Coachella از ساخت توکن های غیرقابلمعاوضه (NFT) روی بلاک چین سولانا در سهماهه دوم سال 2022 خبر داد. برخی از این توکن های غیرقابلمعاوضه ارزش واقعی دارند که شامل مجوز مهمان، مجوزهای VIP، مجوزهای جشنواره مادامالعمر و سایر امتیازات ویژه است.
سؤالات متداول
- از کجا میتوانم سولانا بخرم؟
سولانا را میتوان تقریباً در تمامی صرافیهای محبوب از جمله صرافی ارز دیجیتال فینوپیا خریداری کرد.
- سولانا از چه مکانیسم اجماع استفاده میکند؟
سولانا از اجماع اثبات سهام و پروتکلی به نام اثبات تاریخ استفاده میکند.
- میانگین کارمزد تراکنش در سولانا چقدر است؟
میانگین هزینه در سولانا 0.00025 دلار است.
جمعبندی نحوه عملکرد سولانا
سولانا یک بلاک چین عمومی و منبع باز است که از انواع برنامههای غیرمتمرکز (DApp)، توکن های غیرقابلمعاوضه (NFT) و قراردادهای هوشمند پشتیبانی میکند و توکن بومی آن SOL نام دارد که از طریق استیکینگ شبکه را امن و امکان انتقال ارزش را فراهم میکند. همچنین سولانا بر روی یک پروتکل ترکیبی از اثبات سهام (PoS) و اثبات تاریخ (PoH) اجرا میشود و در حال حاضر اکوسیستم مالی غیرمتمرکز یا دیفای این ارز رمزنگاریشده بیش از 8.6 میلیارد دلار ارزش دارد.