
فرصتهای سرمایه گذاری و در آمد زایی NFT
فرصتهای سرمایه گذاری و در آمد زایی NFT برای ایرانیان علارغم تصور عموم فراهم است. در فنوپیا بلاگ بخوانید:
فناوری NFT باردیگر ثابت کرده است که هنر به خصوص، هنرهای زیبا که با سلیقهی دیداری مخاطب سرو کار دارند، حد و مرز نمیشناسد و حتی در چارچوبهای فیزیکی و ملموس هم اسیر و گرفتار نمیشود. همیشه این پرسش وجود داشت که در دنیای امروز که با سرعت به سوی دیجیتالی شدن در حرکت است، تکلیف هنرمندانی که در فضای دیجیتال فعالیت میکنند و آثار هنری خود را به صورت غیر فیزیکی ارائه میدهند، چه خواهد شد؟
در روزگار ما و با معرفی فناوری NFT بازاری سرشار از فرصتهای مالی و کاری را پیش روی هنرمندان هنر دیجیتال گشوده شده است و خوشبختانه دیگر محدودیتهای موجود در این عرصه را تقریبا به صورت کامل از پیش پا برداشته است.
امروز، دیگر هر هنرمندی که قلمموهای دیجیتال کار میکند، با خیال آسوده و بدون نگرانی از بابت غم نان، از این موضوع اطمینان خاطر دارد که نه تنها به سادگی میتواند برای هنر خود مشتری پیدا کند، بلکه این مشتری، خریداری دست به نقد است که حاضر است به خاطر سرمایهگذاری در بازار NFT مبالغ زیادی را نیز صرف خرید یک اثر هنری دیجیتال کند.
تا چند ماه پیش، حتی اگر تردیدهایی در زمینهی موفقیت NFT وجود داشت، بعد از اعلام شرکت متا و مارک زاکربرگ بنیانگذار فیسبوک، مبنی بر ورود به این بازار تازه، دیگر تقریبا همه اطمینان دارند که خرید و فروش NFT آمده است که در بازارهای مالی مبتنی بر بلاکچین بماند و به این زودیها نیز از میدان به در نخواهد شد.
هنرمندان ایرانی از معرفی و رواج فناوری NFT در مقایسه با همکاران خارجی، دو چندان سود کردند، چرا که در سالهای اخیر به دلیل تحریمهای وضع شده علیه ایران، عملا کار فروش آثار هنری متوقف شده بود و حتی اگر اثری در یک حراجی چکش میخورد، امکان جابهجا کردن پول پرداخت شده توسط خریدار به هنرمندانی که داخل ایران زندگی میکردند، وجود نداشت.
حال NFT ایرانی تمام این معادلات را بر هم زده است و فرصتی به جود آورده است تا هنرمند ایرانی نیز، درست مثل هنرمندان دیگر کشورها، با فراغ بال خاطر و بدون هیچگونه نگرانی و دغدغه به خاطر عدم دسترسی به مخاطب و مشتری و یا عدم امکان دریافت پول، آثار هنری خود را در اینترنت برای علاقهمندان ارائه کند و دست بر قضا به قیمت بالایی نیز به فروش برساند.
البته داستان NFT ایرانی هم، فقط در خوشیها خلاصه نمیشود و این پدیدهی نوظهور نیز در کنار مزایای بیشمار، معایبی هم دارد. به عنوان مثال از آنجا که هنوز خرید و فروش NFT آنقدرها قانومند نشده است، نمیتوان تضمینی ارائه داد که در این بازار از شر کلاهبرداران در امان باشیم و در کمین افراد سودجود گرفتار نشویم.
از طرف دیگر غیر قابل ردگیری بودن خرید و فروشهای NFT ممکن است این بازار نوپا را به فرصت طلایی برای پولشویی تبدیل کند و خلافکاران را تشویق کند تا با سرازیر کردن پولهای کثیف خود به این بازار و خریداری آثار هنری با استفاده از NFT قانون را دور بزنند و امکان ردیابی منبه درآمدهای نامشروع را از مراجع قانونی و قضایی سلب کنند.
تمامی این موارد، داستان NFT ایرانی و فرصتهای سرمایه گذاری NFT و درآمدزایی برای ایرانیان را به روایتی جذاب و هیجانانگیز تبدیل کرده است که هر روز اخبار ضد و نقیضی نیز در مورد آن به گوش میرسد، اخباری که در ماههای اخیر کفهی آنها بیشتر به موارد منفی سنگینی میکرده است و این نگرانیها را نیز در بین جامعهی هنر دیجیتال ایران ایجاد کرده است که مبادا امکان دسترسی خود را به بازار NFT از دست بدهند و دیگر اجازه نداشته باشند، آثار خود را با استفاده از این امکان جدید به فروش برسانند. در ادامهی این مطلب بیشتر در مورد اخباری سخن خواهیم گفت که در هفتههای اخیر حرف و حدیثهای زیادی به همراه داشته است.
در هفتههای گذشته گذشته خبر ممنوعیت و حذف گستردهی حسابهای MetaMask و OpenSea که با ایران در ارتباط بودند، جامعهی NFT را شوکه کرد. هیچیک از این دو بازار قبل از این اقدام هیچ هشدار قبلی ندادند.
پس از این اتفاق مشخص شد که هر دوی این بازارها از تحریمهایی که ایالات متحده آمریکا علیه ایران اعمال کرده بود، تاثیر گرفته بودند. از آنجایی که ایران کشوری است که از جانب آمریکا مورد تحریم واقع شده است، MetaMask و OpenSea ملزم بودند از معاملات و مقررات تحریمی ایران تبعیت کنند.
در حالی که MetaMask در یک پست دو جملهای به این موضوع اشاره کرده، OpenSea این موضوع را کاملا نادیده گرفته است. این شرکت که بزرگترین بازار خرید و فروش NFT را اداره میکند، جدا از پاسخ دادن به توییت یک کاربر، هیچ بیانیهی رسمی در خصوص این اتفاق صادر نکرده است.
چه اتفاقی افتاد؟
هنگامی که در تاریخ 3 مارس، حسابها بدون هیچ هشدار قبلی از بازار OpenSea ناپدید شدند، بسیاری از اعضای جامعه NFT به این نتیجه رسیدند که این بازار در حال حذف کردن هنرمندانِ دارای آدرسهای IP ایرانی است؛ باید گفت که در واقع آن آدرسهایی که توانسته بودند با موفقیت وارد این بازار شوند. OpenSea همیشه تا حدودی برای بسیاری از کاربران ایرانی غیرقابل دسترسی بوده است و برخی از این افراد مجبورند برای دسترسی به این سایت از VPN استفاده کنند. با این حال، چند ساعت پس از انتشار این خبر، مشخص شد که تعداد زیادی از کاربران ایرانی علاقهمند به NFT که حتی مقیم دائمی این کشور نبودند نیز تحت تاثیر این اتفاق قرار گرفتهاند.
پرین حیدری، هنرمند و عضو جامعه NFT، ناامیدی خود را از این اتفاق در توییتر ابراز کرد. با وجود اینکه 13 سال است که حیدری در خارج از ایران زندگی میکند و حتی از جانب OpenSea تعریف و تمجیدهایی تحت عنوان “زن شگفتانگیزی که باید او را بشناسید” دریافت کرده است، ویترین فروشگاهی خود در این پلتفرم را در این اتفاق از دست داد. اگرچه پرین حمایت قوی جامعهی NFT را دریافت کرد و این موضوع در نهایت به ارتقای پرونده او و بازگرداندن حساب کاربری او کمک کرد، هنرمندان و مجموعهداران ایرانی بیشماری به فراموشی سپرده شدند.
اگرچه OpenSea احتمالا نتوانسته این وضعیت را به درستی بیان کند، واقعیت این است که این تصمیم بر عهدهی این شرکت نبود؛ این شرکت هم یا باید از تحریمهای ایالات متحده پیروی کنند یا با جریمههای هنگفت و پیامدهایی دیگر مواجه شود. ما سعی کردیم با OpenSea ارتباط برقرار کنیم اما پاسخی دریافت نکردیم. هنگامی کهDecrypt پاسخهایی را از این شرکت تقاضا کرد، سخنگوی OpenSea بیانیه زیر را به اشتراک گذاشت:
“OpenSea دسترسی کاربران و مناطق موجود در فهرست تحریمهای ایالات متحده به خدمات خود را مسدود میکند. این خدمات خرید، فروش یا انتقال NFT در بستر OpenSea را شامل میشود. و شرایط و مقررات سرویسدهی ما صراحتا کاربران تحریم شده یا کاربران مقیمِ مناطق تحریمشده را از استفاده از خدمات خود منع میکند. ما برای استفاده از خدمات خود توسط افراد یا نهادهای تحریم شده و افرادی که در کشورهای تحت تحریم قرار دارند، از سیاست سفت و سختی پیروی میکنیم. اگر متوجه شویم که افراد خط مشی تحریمهای ما را نقض میکنند، سریعا برای مسدود کردن حسابهای مرتبط اقدام خواهیم کرد.”
بیش از پنج کاربر ایرانی OpenSea این مشکل را گزارش کردهاند که سه نفر از آنها بهDecrypt اعلام کردند که در ایران از این سایت استفاده میکردند.Nima Leo Photos نوشته است که مجموعه عکاسی او دیگر روی این پلتفرم قابل مشاهده نیست.
کاربر ایرانی OpenSea آرمان نیز نوشت که هنگام تلاش برای دسترسی به این بازار، با پیام خطای 404 مواجه شده است. و عارفه نوروزی گزارش داد که امروز حساب تایید شدهی او “بدون هیچ توضیحی” حذف شده است.
یک ناظر سرور دیسکوردOpenSea معروف به RyanW که اغلب به درخواستهای پشتیبانی در سرور پاسخ میدهد، در پیامی گفته است که “از هرگونه ممنوعیت حساب کاربری برای کاربران ایرانی بیاطلاع است.”
OpenSea در ماههای اخیر با اعتراض شماری از کاربران مواجه شده است. با یک حمله 1.7 میلیون دلاری فیشینگ خارجی، یک شکایت قضایی بر سر یک Bored Ape NFT که گفته میشود “دزدیده شده”، و بازپرداخت 1.8 میلیون دلار به کاربرانی که NFTهای خود را در بهرهوری از لیست شدن OpenSea از دست دادهاند، این سایت با وجود داشتن میلیاردها فروش ماهانه همچنان با چالشهایی مواجه است.
آیا فناوری بلاکچین غیرمتمرکز نیست؟
«سازندگان و کلکسیونرهای مقیم ایران به دلیل حضور در ایران، کشوری که توسط ایالات متحده تحریم شده، از بازار OpenSea محروم شدند. توییتهای مختلفی در رابطه با این موضوع به این توییت ضمیمه شده، اما لطفا توییتهای Mondoir در این رابطه را هم بخوانید تا متوجه شوید تمرکززدایی از چه اهمیت بالایی برخورداره.
– توییتِ اکانت @farokh در تاریخ 3 مارس 2022 »
بلاکچین ذاتا یک فناوری غیرمتمرکز است. حتی جوامعی که فناوری بلاکچین و وب 3 را احاطه کردهاند نیز بر اساس همین ایدهی یک اینترنت غیرمتمرکز که هیچ مقامی در آن وجود ندارد، بنا شدهاند. اما اکثر خدمات محبوبی که دسترسی این جوامع به بلاکچین و داراییهای موجود در بلاکچین را فراهم میکنند (مانند بازارهای OpenSea، Coinbase، MetaMask)، کاملا متمرکز هستند.
موضوعی که در حال حاضر، یک هفته پس از شروع این ممنوعیتهای گسترده، مطرح است، نیاز به خدمات و پلتفرمهای غیرمتمرکز بهتر و بیطرفتر است. هنگامی که مقررات سختگیرانهای وضع میشوند، مشخص میشود که کسبوکارها و دولتها به چه آسانی میتوانند تعیین کنند که چه کسی میتواند و چه کسی نمیتواند به خدمات مبتنی بر بلاکچین دسترسی داشته باشد. بله، ممنوعیت کاربران در OpenSea بر اساس کشور مبدا آنها ذاتا اشتباه به نظر میرسد، اما در نهایت، شرکتهای مستقر در ایالات متحده نیز باید از قوانینِ ایالات متحده پیروی کنند.
شما چطور؟ تصمیم دارید از فرصتهای سرمایه گذاری و در آمد زایی NFT در ایران استفاده کنید؟
حال چه خواهد شد؟
افرادی که تحت تاثیر تحریمهای OpenSea قرار گرفتهاند، شانس کمی در پس گرفتن حسابها و داراییهای خود دارند. بسیاری از افراد پیشنهاد کردهاند که این کاربران در عوض از بازار LooksRare و دیگر بازارهای NFT استفاده کنند، اما این مسئله همچنان بر سر زبانهاست؛ زیرا بیشتر پلتفرمهای برجسته NFT در ایالات متحده یا سایر کشورهایی که به تحریمهای ایران پایبند هستند، مستقر هستند. در حال حاضر تعداد معدودی که به نظر میرسد برای ایرانیان علاقهمند به NFT مناسب هستند، بازارهای Rarible و Foundation هستند.
برخی میگویند OpenSea توانایی این را دارد که با این استدلال که هنر با قرار گرفتن در دستهی مواد اطلاعاتی از مقررات مبادلات و تحریمهای ایران مستثنی میشود، این ممنوعیتها را لغو کند. اما این فرضیهی نادرستی است. برای اینکه هنر در دستهی اطلاعات یا مواد اطلاعاتی قرار بگیرد، آثار هنری باید طبق جدول تعرفهی هماهنگ ایالات متحده طبقهبندی شوند.
در جدول تعرفههای هماهنگ، آثار هنری به طور کلی به عنوان نقاشیهای دستساز، مجسمهها، سنگنگارهها و غیره تعریف میشود، و هیچ اشارهای به کالاهای دیجیتالی نشده است. با توجه به اینکه جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده اخیرا تایید کرد که NFT ها از نظر دولت دارایی دیجیتال به شمار میروند (مدتی پس از آن که بسیاری از موسسات مانند ویکیپدیا از طبقهبندی NFT ها به عنوان آثار هنری خودداری کردند)، استدلال معافیت هنری احتمالا چندان دور از ذهن نخواهد بود.
با توجه به اینکه ایالات متحده تحریمهای خود را از سال 1979 علیه ایران اعمال کرده است، این کشور به این زودیها نمیتواند به این خدمات آمریکا دسترسی پیدا کند (چه رسد به کاربران OpenSea آن). و از آنجایی که NFT ها و فناوری بلاکچین هنوز به طور گسترده پذیرفته نشدهاند، در آیندهی نزدیک نمیتوانیم به وضع سیاستها و مقرراتی به منظور کمک به دسترسی به فناوری بلاکچین امیدوار باشیم.
احتمالا تنها نوآوری که میتواند مانع از وقوع چنین ممنوعیتی برای کاربران ایرانی و کاربران سایر کشورهای تحریمشده شود، راهاندازی یک بازار واقعا مستقل یا یک برنامهی غیرمتمرکز (Dapp) خرید و فروشNFT خواهد بود. تا زمانی که یک سرویس یا پلتفرم بدون حد و مرز وجود نداشته باشد که مطلقا هیچ پیوند ملی نداشته باشد، دسترسی به بلاکچین همچنان ممکن است دارای محدودیت باشد.
لیست برترین هنرمندان NFT ایرانی که احتمالا باید با آنها آشنا شوید. آنها از فرصتهای سرمایه گذاری و در آمد زایی NFT به خوبی استفاده کرده اند.
فرصتهای سرمایه گذاری و در آمد زایی NFT فراهم است و در جامعهی NFT نیز هنرمندان ایرانی بسیاری در حال فعالیت هستند.
بعد از روی کار آمدن این فناوری تعدادی از این هنرمندان حتی از شغلهای خود استعفا داده و سپس تمام وقت خود را صرف فعالیت و سرمایهگذاری در این عرصه کردهاند. جامعهی NFT به گونهای است که بدون در نظر گرفتن ملیت اعضای جدید را میپذیرد و تعدادی از هنرمندان ایرانی توانستهاند از طریق آثار هنری خود طرفدارانی را در این جامعه بدست آورند.
آیدی حساب توییتر ده تا از بهترین هنرمندان ایرانی در عرصهی NFT در ادامه آورده شده است:
- @Sandytoes2211
- @homadokhtsh
- @_Apolloart
- @Elnazl3
- @Matak_57
- @GLADIARTER
- @AmirHFallah
- @ParinHeidari
- @sabet
- @mehdiihoseiniii
منبع nftnow.com ؛